Gabriela Girmacea

28 decembrie 2009

Shakespeare

Filed under: Filme — Gabriela Girmacea @ 20:30

Nu cunosc un scriitor care sa fi preamarit iubirea asa cum a facut-o William Shakespeare. Fiecare ecranizare care porneste de la opera sa dezvaluie sensuri noi, care scapa in timpul lecturii astfel incat ti se pare totul o revelatie. Azi am revazut Shakespeare in Love (1998), film regizat de John Madden. Distributia filmului: Joseph Fiennes, Judi Dench, Gwyneth Paltrow.

Filmul a primit 7 premii Oscar si este o pledoarie pentru iubire dincolo de  toate prejudecatile sau de toate barierele sociale. Pe langa acest lucru, realizatorii filmului scot in evidenta excelent locul femeii in societatea timpului: este asemeni unui contract social, apare vazuta doar ca o posibilitate de a asigura continuitatea vitei nobile, iar de posibilitatea ca aceasta sa viseze sau sa se afirme intr-o profesie nici nu se poate discuta.

Regizorul a surprins foarte bine trei mari teme ale epocii: iubire, datorie, onoare. Teatrul este cel care le transmite oamenilor un mesaj, desi insasi regina se indoieste ca poate fi mai mult decat distractie. Epoca apare neincrezatoare in capacitatea teatrului de a-i educa pe oameni, care prefera sa se distreze pe seama unor scene facile construite dupa niste stereotipii. Aproape ca nu exista un punct de vedere estetic. Insa Romeo si Julieta este piesa care aduce in discutie mai multe teme si orienteaza atentia publicului spre implicatiile pe care le pot avea legile prea dure, prejudecatile si ura.

Costumele reconstituie fidel atmosfera epocii, iar jocul actoricesc este foarte convingator. Daca vreti sa evadati pentru doua ore in lumea iubirii ideale, filmul poate fi o buna ocazie.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: